26 sep. 2014

v.42 9 dagar över tiden

Det känns skönt att de flesta förlossningar kommer igång innan det blir aktuellt med igångsättning. Jag vill verkligen inte sättas igång eftersom jag tror min kropp klarar en förlossning bättre om den får sätta igång det själv. Det är ju också positivt att kroppen hinner mogna och tappen mjukna samt att bäckenet vidgar sig ytterligare.

Som ni  märker försöker jag se det hela positivt fast jag tycker att det är extremt frustrerande, ont och jobbigt att ha gått över 9 dagar. Men jag vet att dessa dagar aldrig kommer kännas efter att vårt knyte kommit till världen, det är bara nu som det är jobbigt. Allt kommer va förlåtet sen och den som väntar på något gott....

Gravid i vecka 40+

Barnet

Nästan alla barn kommer ut innan de har blivit överburna, det vill säga före vecka 43. Efter 43 fullgångna graviditetsveckor börjar moderkakan gradvis att fungera sämre och därför sätts förlossningen igång. De allra flesta förlossningar kommer igång av sig själv, innan det blir aktuellt med igångsättning

Mamma

Många kvinnor känner att de struntar i förlossningen nu bara barnet kommer ut någon gång. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du får en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig, och din kropp blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång av sig själv är alltid bäst så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.

Hos barnmorskan/kontroller

Från vecka 40 träffar du din barnmorska varje vecka fram tills du är förlöst. Hon eller han gör de vanliga kontrollerna – mäter livmodern, kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Barnmorskan informerar om rutiner kring igångsättning och vid behov remitteras du till förlossningen för igångsättning. Det är lite olika mellan olika sjukhus när förlossningen sätts igång, men det vanligaste är mellan vecka 42 och 43.

Pappa/partner

Försök att hjälpa din partner att fördriva tiden. Ett tips är att göra matlådor och frysa in. Färdiga portioner att tina i mikron är ovärderliga när barnet kommit. Särskilt när de första pappa-/ partnerveckorna är slut och kvinnan ska hinna ta hand om sig själv, barnet och kanske ett äldre syskon.

( info från 1177)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar