8 maj 2014

V. 22

Idag går jag in i vecka 22, tiden går faktiskt fort tycker jag. Det är redan maj månad liksom och sommaren står runt hörnet. Det rör sig väldigt mycket inne i magen nu och denna veckan kände jag rörelser med handen utanpå magen.

Barnet

Fostret har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Vikten har ökat till 450 gram, längden till 27 centimeter.





Ett 22 veckor gammalt foster som är 27 centimeter gammalt.







Mamma

Hormonerna som förändras i din kropp kan göra att tandköttet svullnar upp och att du lättare får hål i tänderna. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.
Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten och är en normal process för att utvidga bäckenet. När lederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär med bäckenuppluckring, foglossning. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få, prata med din barnmorska om det.
För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

( info från 1177.se) 

Hur mår jag?

Ja, detta eviga tjat om foglossningen, men det är ju faktiskt den som är besvärligast. Förutom den så mår jag faktiskt ganska bra. Så härligt att ha börjat känns rörelser nu varje dag, trots moderkakan i framvägg. Tycker det känns långt kvar tills nästa barnmorskebesök men så kanske det är när man väntar sitt andra barn? Hela 10 veckor emellan. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar